Sunday, April 24, 2011

its me


yeah!!!! its me ok!
SOOOooo What?
hahahaa---- ini pitcha my coursemate post kt my fb wall
so sweet derrr... i like..
so jom reramai nengok muke yang tersangat POYO nie
bye3

diet: 25 tips mengawal berat badan

assalamu'alaikum!
25 tips mengawal berat badan, sesuai untuk orang yang nak berdiet.

Jangan Berlapar
Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan
Minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari
Elakkan minum minuman bergas
Kurangkan pengambilan garam
Ambil sarapan pagi
Makan dengan perlahan
Kunyah makanan kepade cebisan lebih kecik
Kerap makan
Elakkan makan makanan ringan
Kurangkan makanan tinggi lemak
Air limau nipis/jus oren
Makan buahan dan sayuran
timbang berat seminggu sekali
Makan makanan berempah
Banyakkan makan kekacang, bijirin
simpan satu diari makanan
tujuan yang jelas
Ubah cara masak
kawal nafsu makan dan emosi
Berjalan apabila sudah makan
Jangan berbelanje semasa perut kosong
Kurangkan pengambilan gula
Bersenam

Cakap Siang Pandang-Pandang- si BLURR


assalamu'alaikum!
sesuai ngan tajuk post kali ni, aku nak wat luahan hati sikit la. korang penah x rase bile orang cakap sesuatu yang buat korang rase down and terguris. Memang la x sengaje, tapi kalau sekali dua tu leh la diterima, nie kalau selalu sape x geram. Cube la korang bayangkan, bukan salah DIER sebab blurr, lambat pikap. Tu x bermakne DIER pon blurrr and lambat pikap ape yang korang cakap kat DIER. korang leh x trime?
situasi 1: bile X nie cakap kat Y.
X : Y! nanti ko naek ngan aku k, nak harapkan DIER faham2 je la BLURR, sesat nnt aku dibuatnya
( DIER pon ade perasaan biler korunk cakap depan2 macam tue)
situasi 2: dalam meeting
DIER: eh ape dier? ape dier? orang tu cakap ape?
X: ish! blurr la..lepas tue x layan pon soalan DIER
( ish walaupon DIER blurr, x sepatutnye korunk cakap macam 2 n endah x endah ngan soalan DIER)
situasi 3: dalam lif
tibe2 DIER kluar lif sebab x tau nak pergi mane.
X: ish blurrr la dier nie! ( ckp depan org ramai)
situasi 4: kat dalam bilik meeting, tibe2 je X tarik pamplet dari tangan DIER
X: ish! meh sini la kalau tak nak bace.
DIER: terkejut, ( padahal time nie bukan la DIER blurr tapi DIER ngah tumpu perhatian kat orang yang cakap kat depan tu ha, padahal X tu dari tadi pegang pamplet tu x nak bace pon)
situasi 5: Bayar parking
DIER: eh kene beli macam tiket tu ha kan letak kat kerete
X: hah! tiket? tiket ape plak ni, ish blurr la dier ni.( sambil wat muke)
( seolah-olah semua yang keluar dari mulut DIER adalah salah & tidak berguna)
situasi 6: dalam kereta
X : DIER! nnt ko nak balik ngan aku x?
DIER: diam seribu bahase
X: HELLO!!
DIER: eh, awak cakap ngan saye ke?
( bukanlah sbb DIER blurr, tapi DIER dah makan hati ngan X)
HELLO, leh tak cakap baek-baek ngan orang, tak kire la dier blurr ke ape ke, dier pon manusia macam korang jugak, ade hati dan perasaan. tak kesian ke korang cakap macam tu, macam merendahkan martabat dier jer. So CAKAP SIANG PANDANG - PANDANG k, cube korang letak diri korang kat tempat DIER, mesti korang rase diri korang sangat la tak bergune dan tak boleh diharap LANSUNG. Sekalipon dier blurr, DONT treat dier mcm tu, HELP dier plezz. Bukan susah pon kankankan? biler korang susah,tersepit, korang cari DIER jgk kan.. so again you guys CAKAP SIANG PANDANG - PANDANG
love you all...bubbye-peace-V

16April 2011- Hari tak bernasib baik

assalamualaikum!
hye kawan2, nie nak citer cikit pasal sikap kelam kabut nie ha. ceriter bermula dengan seorang manusia yang bername Yatie ( bukan name sebenar ). Pada suatu hari, si yati nie merajok la ngan roommate dier, so dier dicide nak ponteng seminar pagi tue yang bermule jam 8.00am hingga 1.00pm. Yatie nie ingat nak balik rumah time study week tu awal pagi, tapi tibe2 sorang kawan lame dier ajak kuar. memikirkan baju kat ampaian yang belom kering tu, ape salahnye kalau Yatie kuar dulu jumpe kawan dier sambil tunggu baju kering, lagipon baru pukul 8.00am ( gumam Yatie ). Bincang punyer bincang, akhirnye persetujuan dibuat oleh Yatie bersame kawannye dan sepakat tok jumpe dekat KTM Serdang pukul 10.00am. Si yatie yang pade awalnye nak balik umah,siap-siap la nak kuar seperti yang dijanjikan. Alat mekap, kad pelajar, tisu, tibe2 cari ic ( identification card ) x jumpe. Pade waktu dan ketike itu, Yatie mencari dengan rakusnye, geledah diseluruh pelosok tempat dan flash back balik kejadian yang berlaku semalam ( peristiwa semalam: Yatie bersame kawannya ke Bangsar bagi menghadiri satu seminar yang terbengkalai. Mase kat Bangsar tue, Yatie dan yang laen hanya diminte mengisi satu Borang. pada mase dan ketike itu sajalah Yatie ingat yang dier tengok "purse" dier kali terakhir. Memandangkan sampai kolej pon malam,gelap, jadi x sempat nak check ape2 yang tertinggal dalam krete.Masok je bilik, terus basoh baju sebab nak balik esok, solat dan terus tidur.) Jam dah pukul 10.30am, mate Yatie pon dah merah menahan sebak didade. Selepas berulang kali geledah semua tempat, Yatie pon call la mak dier, tapi x angkat. Mesej plak adek dier, adek dier plak macam x membantu malah wat endah x endah je. Lepas tu call la ayahnyer, dan ceritekan hal sebenar sambil menahan sebak. Yang tambah stress Yatie bile aduannye bukan memdapat simpati sebaliknye amukkan kerane kecuaiannye ( wah sedih giler kot Yatie time nie). Call semua "scandle" yang dier ade, tapi sorang pon x membantu. Memang la Yatie give up lepas tu. Sebab desakan kawannye yang dah sampai kat ktm serdang dan berkeras tok menunggu Yatie, Yatie pon turuti kawannyer kerana malu ngan roommatenyer ( konon2 ponteng seminar sebab nak balek umah awal, tapi x balik2 jgk lagi) Berbekalkan kredit yang tinggal sipi2 je ngan duit not merah RM10 sebab dah xtahan, Yatie pon pergi je la berlibur bersame kawan2nyer. Dalam mase same lepas kesat semua air mate tue, Yatie pon mesej roommatenye kot2 ternampak pursenyer yang hilang tue. Tapi kawannye tue baik sebab g seminar tue, jadi xsempat nak check dalam krete dier. So, caye tak ngan RM10 je yatie leh g ktm Serdang, Mid valley n Jalan TAR. memang dasyat la kan, dah tu siap makan keaw teaw goreng ngan teh-O lagi tu. Mase dok bersronok-sronok tue mak Yatie pon call tanye sal dompetnye yang hilang tu. Agak gebang sikit la kat situ sebab dalam duit2 tarak ngan ic ilang leh jalan2, cover2 je la. (HAHAHAHA-x klaka pon, tapi lau nak join gelak jom r ) pukul 3.00pm macam tu baru la kawannye tue msg yang purse tue ade dlm krete dier, so dier tinggalkan atas meje sebab dier pon nak balik rumah dier. Pergh lege giler, dapat balik umah, tu la akibatnye bile kelam kabut and wat sesuatu x nak perikse dulu. ish3 so korunk... please BERINGAT K...
see uuuuu!!!!!

diet: planning


assalamu'alaikum!
wah3, lagi post pasai diet! tapi hasilnye x dak pon aku nengok. hahaha=D
Ini sirius korang, memang xde perubahan pon, program dietku dah GAGAL, juz putting on weight ade la. So, ni aku kene mule dari awal balik, kih3 harap2 kali nie aku berjaya.. wish me luck k korang yang amat ku sayang. bulan 5 and 6 aku intern, so boleh kot nak control diet nie, bulan 7 n 8 dah puase, leh jugak kot diet mendiet nie...jadi, Bulan 9 kite tengok same-same ape hasilnye k-hahaha=D
p/s: wish me luck k kawang-kawang!
love you all.... <3<3

interview tergempar

tanggal 15 April 2011, nie kire first time kot second time la, aku g interview. mase first aku interview tok SPA 2 tahun lepas kot. Tapi INTERVIEW ni lain sikit sebab ni interview tergempar. hahaha..bleh plak kan, mane tak nye.. Sepatutnya seperti mane yang diberitahu, tujuan kami ( aku ngan daq2 coursemate) datang kat Bangsar ( Jaoh tue dari UPM ) tok attend training tok kerje sementare sebagai NUTRITIONIST. Punye la susah payah sampai sesat-mesat (ade ke word nie), last2 sampai kat tempat kejadian.
kakak tue wat muke terkejut:
kakak: eh you all ni datang untuk ape?
kami: datang tok training la kakak.
kakak: ramainye, tapi dalam list cume ade 6 orang je.
kami plak buat muke terkejut. hahaha
Rupa-rupanye, list kami x sampai pon kat pihak diorang, cume 6 orang yang ade dalam list name je layak tok training tu. Rase sangat2 tak berbaloi datang jaoh2( dari pukul 10.30am sampai kat sane pukul 2pm), jawapan tue yang kami dapat. Cis, wat abes duit bayar tol and minyak je. 15minit lepas tu, kakak tue masok balik bawak form soh kitorang isi. lepas isi form ngan muke toye nyer semua pakat nak balik uni dah. tibe2 dengar khabar angin ade interview, padahal semua tak ready lagi n tak prepare pon..ha amek kau.. semua muke cuak nak balik cepat2.
kakak tue masok balik kutip form:
kakak: you all jangan risau, form ni dah ade detail you all, so nanti kami akan panggil tok interview pada hari laen.
kami pon tunjuk muke kecewa, bengkek, letih, geram,semua adalah..=D
kakak: tapi kan you all bertuah sangat hari ni, sebab ade client dari Fernleaf nak datang pick you all jadi temporary nutritionist diorang. yang x bernaseb baek, kami Anlene still akan ambil you all.
kami muke cuak balik dan buat muke selebet semuanya..discuss punye discuss, ade yang nak stay for the interview and ade yang nak balik.
beberapa puloh minit kemudian, client Fernleaf pon datang and wat ice breaking session. yang aku dok kat dalam tu prepare la tok interview. Ape yang kitorang kene buat ialah, kami kene suggest susu fernleaf tu kat dier n anggap dier seorang ibu yang xtau pape pasal khasiat susu. hahaha, kelakar pon ade gak.. baru sorang present, dier dah ckp very good. tibe2 dier terfikir nak tanye:
client: you all kene make sure yang time korang xde clash, jumaat sampai isnin sebab you all kene travel ke west,north, south.
kami: tapi, kami ade intern may sampai july
client: arhh!! really? dier pon jerit sekuat hati.
what a waste, you all really good, i wont lost you all. it is hard to get nutritionist.
Oh, then, when you all free? we will pick you for the forth programme.
ha3..panjang plak treat nie.. nanye, aku nak cakap, walaupon aku stress coz kene interview tergempr, tapi x jadi pon sebab time clash ngan intern kami, so juz dismiss macam tu je. Jadi, nanti bile dier nak pakai kitorang, dorang akan contact je la. hihihi=D
p/s: tibe2 aku rase yang NUTRITIONIST nie sangat2 la bernilai dan dihargai, ha3---riak sudah--ish3.. xbaek2..
k la you all,,, thanks sbb sudi bace.. bubbye