Thursday, June 14, 2012

Kek Kukus homemade


Assalamu'alaikum sahabat-sahabatku sekalian...

Hurm, agaknye dah lame kan tak update blog ni. Harap maaf ya kawan-kawan, sebab nak update blog kene ade mood and idea yang super awesome kan. Malangnya, bile ade idea, takde mood pulak, begitu jugak sebaliknye. Harap adik-adik, kakak-kakak dan abang-abang bersabar ye.

ok lah, tak nak merapu panjang. Ni entry bergambar.
Minggu lepas cuti study week, so kite balik rumah la nak jumpe mak abah sebab dah rindu sangat-sangat.
Jadi sempat jugaklah main masak-masak.

Inilah kek kukus yang dibuat sendiri oleh pemilik blog ni. =)

kek dalam pengukus lg...
Can you see? =b

inilah ghupenye kek kukus kite.
kek kukus lagi...lagi...dan lagi.

ok The ENd

take care ya u alls..

Saturday, February 11, 2012

trifle ~~~ home made!

assalamualaikum semua!
kembali lagi, setelah lame mengabaikan blog ni.
k la, kali ni nak share resepi trifle ni (bukan resepi sendiri).
semalam dok pakat ngan kengkawan nak wat trifle (dier yang banyak menyumbang, saye tolong je pon=))

bahan-bahan:
1) susu cair - 1 tin (ikot la brand ape pun)
2) serbuk agar-agar jeli -
3) air kosong - 4ml
4) buah-buah dalam tin - 1 tin
5) tepung kastard
6) kek gulung (boleh ganti ape-ape jenis kek yang sesuai)

cara-cara:
1) panaskan periuk
2) masukkan susu cair dan kacau perlahan sehingga agak2 panas ( api slow, takot nanti susu tu berketul-ketul). pada masa yang sama, tapis buah-buah dalam tin untuk dapatkan jus buah dan campur bersama susu.
3) masukkan 4 sudu makan serbuk kastard dan kacau perlahan sehingga larut.
4) sebelum 2, kek tadi disusun dalam bekas sebagai satu lapisan. kemudian susu kastard tadi dituang ke dalam bekas berisi kek sebagai lapisan kedua.
5) kemudian, susun buah-buah tersebut dan tunggu sehingga kastrad beku.
6) cairkan serbuk agar-agar bersama 4ml air kosong. apabila sebati, tuangkan kedalam bekas bersisi susu kastard tadi sebagai lapisan ketiga.
7) sejukkan dan sedia dihidang.

taraaaaa!!!!



ni la hasilnya trifle home made.


k la kawan-kawan. semoga berjumpe lagi..take care!

Tuesday, January 03, 2012

OH E+X+A+M!

Assalamualaikum semua!

Besok exam 1st paper tok sem ni. Cuak la jugak!


Paper undang-undang keluarge islam.

So GOOD LUCK to my friends and for those yang ade exam jugak esok.

doakan untuk saye jugak ye! huhu


(source: Google)

K! nite you alls...