Thursday, August 04, 2011

Sederhana dalam pemakanan

selamat pagi kawan-kawan!
Pagi ni nak shared ape target untuk hari ini. (kih kih kih). Siap ade target tu tak tahan. Ye la, bulan-bulan pose ni elok jugak target nak diet kan memandangkan badan ni dah makin membulat dah ha. Sape-sape yang seangkatan denganku ni, moh le kite ramai-ramai renung-renungkan ape yang saya nak wat. JOM follow, (jom,jom,jom). Adeh merapu meraban je daq huda nie, sekeh kang baru hang tau.

Nape aku tetibe nak sangat berdiet nie ha! camni citernyer, mase aku ngan wat industrial training kat KK Kuala Pilah nie, ade la bro ni mulut cam ape ntah. Cakap tak hengat orang depan kot, ade ke time aku ngah kat depan dier leh plak dier buat ketupat basi kat blakang aku.
  • bro 1: korunk nak tau tak? depa dua orang tu PZM 
  • bro 3: ye ke?
  • bro 1: a,ah! budak praktikel, PZM tapi badan macam tu jugak.
Tu la antare dialog-dialog dorang time, siyes menusuk hati dan jantung aku ni ha. Hello bro, badan kami macam ni pon, x kacau periuk nasik korang pon. ok, dah tak payah nak feeling lebih-lebih. so ape yang dorang cakap tu kan, sedikit sebanyak berguna jugak la supaye ade kesedaran di hati ni nak berubah. Ape-ape pon, terima kasih kat abang-abang tu sebab cakap macam tu. 

Berbalik kepade agenda kite tadi, ok target saya tok bulan puase nie, saye nak kurangkan berat badan. So, i start with eating moderately. Macam mane ye nak makan secara sederhana ni? Bunyi macam senang je kan.
ce korang semua amalkan makan macam nie.
sumber:google
sumber:google

So, tiap kali kite nak makan, cube kite pecah-pecah kan ikot bahagian macam model plate kat atas ni ha.(ceh, kite tue macam la korang nak ikot pon kan). Dengan cara ni, korang dapat kawal ape yang korang ingest dalam perut tu ha. So at the end nanti tau la sape badan naik, turun atau maintain je. Sebab, bulan-bulan puase ni pon, senang sangat badan nak naik tau. cayelah! lagi-lagi jalau time berbuke tu makan macam xpernah jumpe makanan, pastu melengkor macam ular sawa kekenyangan, nah! lagilah senang badan nak naik sebab, lepas ni aktviti korang mesti tidur kan. Jadi tenage banyak-banyak yang korang makan tadi tak digunakan pon, dok terperap je sampai jadi lemak tepu dalam badan. Akhirnya, nak menyesal pon tak gune. Jadi seeloknyer, time sahur tue la korang kene makan banyak sebab nak gune tenage untuk bekerje, time berbuke plak makan sikit je la, sebab korang bukan nak watpe pon melainkan tido.


tu je la sempat saye kongsi pon k setakat ni, laen kali kite citer lagi.
Till then!
EAT Healthily
c ya~~






No comments: