Friday, May 06, 2011

Pesanan Buat Para Sahabat

assalamu'alikum and Evening to all of you!

SAHABAT!

Warkah ini ku tujukan kepada semua sahabat-sahabatku yang amatku sayangi.
Berapa ramai antara kita tahu mengenai peri pentingnyer sebuah persahabatan, dan berapa ramai antara kita yang tidak mempunyai sahabat walaupon seorang? suatu pembohongan la kalau maseh ade antara kita yang tidak mempunyai sahabat walaupon seorang. SAHABAT, suatu ungkapan indah mengenai hubungan kite ngan seseorang tu baik atau tidak. Sejauh mane kite tau bagaimana hendak memelihara hubungan ini supaya kekal selamanya. Sahabat adalah berbeza dengan kekaseh kiter, nak tau kenape? kerana ade rahsia yang kite akan cerite pada sahabat dan tidak pade kekaseh kite malah ibubapa kite.

apakah yang dimaksudkan dengan sahabat ~ korang boleh click kat sini SAHABAT

adekah sahabat dan kawan tu same?
TIDAK! tidak same sekali, walaupon ertinyer seakan-akan same, tapi kalau korang fahami dengan lebih mendalam maksud sabahat tu, sahabat adalah orang yang banyak memberi manfaat dan kebaikan kepade kita berbanding kawan. Sahabat yang baik adalah sahabat yang sanggup bersama kite dalam ape keadaan sekalipun. Berapa ramai antara kite yang sanggup setia melayan kerenah sahabatnya yang tak matured,picky ( manusia kan macam-macam perangai ). Mase mule-mule kenal, semuanye bagus, baik, boleh jadi hopikrit sekali la sebab semuanyer baek belake.( sape yang akan tunjuk perangai hudoh, burok, negatif semua mase baru-baru kenal semua nyer molek belake ). bile dah lame-lame kenal, ha time nie baru nak tunjuk belang kan, sikit-sikit nak emo, nak heart break la, merajuk tak tentu pasal la. Padahal masalah kecik je leh jadi sebesar giant. Ha! time nie la
SAHABAT ni boleh goyah, samade dier lari buat tak tau je atau dier still lagi pertahankan hubungan persahabatan yang korang bine. Penah tak korang fikir, kenape kalau kite nak kenal seseorang tue, kite kene tanya sahabat baek dier? nak tau sebab ape? sebab, Sahabat baek adalah orang yang paling dekat dan hampir semua rahsia serta nilai yang ade pade kite diketahui oleh sahabat ( mane tak nyer! susah senang kite, sahabat tetap sabar dengan kite).Sebab tue la maklumat dari sahabat baek kite lagi boleh dipercayai. Sahabat yang baek, sanggup sabar layan keranah korang yang ntah ape-ape tu, walaupon terpakse makan hati sebab nak jage perasaan korang ( iaitu sahabat dier ). Sahabat boleh goyah bile timbulnyer perasaan MEMENTINGKAN DIRI pada sebelah pihak like queen control la macam tu. Padahal, sebuah hubungan persahabtan yang baek, tak boleh timbul perasaan pentingkan diri nie. Nie tak, nak ikot kepale hot korang je kan, emo x tentu pasal, pentingkan diri lagi, cakap ikot suke mulut korang and act like you are the BOSS. Sesedap hati nak perintah orang ikut telunjuk korang je, nak jage hati korang je, nak pampered korang je,bile sahabat x dapat tolong mulela nak heart break la, masam muke, xnak tegur lansung la, emo x tentu pasal. So, bersusah payah la si sahabat korang yang setia tu sanggup bersusah payah semate-mate nak jage hati batu korang tu. But bile sahabat korang mintak tolong, nah! macam-macam alasan kan korang bagi, busy la, xpandai la, malas la and macam-macam lagi la, tak fikir pon ape sahabat korang rase, si sahabat nie pon faham la yang korang sibuk xleh nak tolong korang dan ketepikan perasaan sendiri sebab nak jage persahabatn korang tu. HEllo! korang ni sangat beruntung tau, walaupon perangai sangat la UGLY, sahabat korang still sabar ngan habit korang tu. But remember dear friend, HUMAN CAN CHANGE, not impossible one day nanti sahabat korang akan tinggalkan korang sebab dah tak tahan ngan sikap korang yang sangat-sangat MEMENTINGKAN diri tu.

ok! lagi citer pasal SAHABAT kat sini Kawan, Sahabat, Teman

Sahabat adalah orang yang sangat-sangat kite perlukan, jadi korang jage la sahabat korang baik-baik. Kalau ditakdirkan suatu hari nanti, sahabat baek korang terpakse tinggalkan korang sebab perangai korang yang super negatif lagi hudoh tu, sorry to say la, korang mesti akan sangat-sangat menyesal. PERCAYELAH, so BEHAVE YOURSELF, put yourself in other shoes.

wahai para sahabat yang ku sayangi!
Pesanan dariku.. copy from nanie
1. Bersahabatlah saudara kerana mengharap keredhaan Allah, kerana Nikmat Ukhuwwah kerana Allah amat berharga.
2. Ingatilah sahabat anda ketika mana anda sedang berdoa dan bermunajat kepada Allah Azzawajjala.
3. Kawan boleh dicari tetapi sahabat sukar dicari .
4. Bersyukurlah jika anda mempunyai sahabat yang sentiasa berdoa kepada anda.
dipetik dari para ulamak



sekian ! take care you all... with lot of love<3

2 comments:

Khairil said...

entry yang bagus tentang erti sahabat...

huda rahim said...

yela--kadang2 kite lupe ape yg perlu dijage dalam bersahabat